Telefoon: vriend of vijand?

Bijgewerkt: 4 jan 2020

"....... " langzaam dringt het tot mij door: mijn wekker gaat af. Of om precies te zijn, het alarm van mijn telefoon. Met mijn ogen dicht graai ik in de richting van het geluid en tast ik in het donker mijn nachtkastje af opzoek naar mijn telefoon. Hebbes. Snel druk ik op de snooze knop. Na drie keer 'snoozen' zucht ik diep en zet ik het alarm uit. Ik kijk naar de tijd, ook op mijn telefoon. Er bekruipt mij een gevoel van nieuwsgierigheid naar mogelijke nieuwe berichten op Whatsapp of Instagram. Dit samen met de lichte tegenzin die ik ervaar om mijn warme bed uit te stappen, maakt dat ik mijn telefoon van vliegtuig stand haal en één voor één de social media kanalen open. Ik bekijk persoonlijke berichten, de likes, reacties en nieuwe stories van mensen die ik volg. Ik schik als mijn oog weer op de tijd valt. Die is ongemerkt voorbij gevlogen. Ik spring uit bed en haast mij van toilet naar douche om mij vervolgens in een razend tempo aan te kleden. Op de fiets naar werk denk ik maar één ding: Dit moet ik morgen toch echt anders aanpakken.Herken jij je in mijn verhaal? Ik schrik er zelf van als ik zie hoe vaak ik in het eerste uur van de dag mijn telefoon al in mijn handen heb gehad. En dat voor iemand die dacht niet verslavingsgevoelig te zijn…


De mobiele telefoon, een uitvinding van het jaar 1973 en is nu niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Naast bellen en sms’en kan je zoveel meer met dit technologisch wonder. De telefoon is zoveel meer. Je kan er mee internetten, muziek luisteren, betalen, navigeren, video's kijken, nieuws volgen, spelletjes spelen, agenda beheren, mail checken en foto's maken en bewerken. Begrijp me dus niet verkeerd, ik vind de mobiele telefoon een top uitvinding en zou niet meer zonder willen. Ik bel en gebruik op dagelijkse basis Whatsapp om contact te houden met vrienden. Met enige regelmaat gebruik ik de camera, zoek ik dingen uit via internet en is google maps in veel gevallen mijn redder in nood. Ook diezelfde telefoon zorgt voor veel narigheid. Ik kom door mijn Instragram gebruik (lees: ik scroll door mijn tijdlijn en zoek naar nieuwe en lekkere recepten en leuke honden filmpjes) veelal in tijdsnood. Daarnaast lijdt het alleen al hebben van een telefoon tot afgeleid raken: het feit dat mijn telefoon altijd zo nabij is, zorgt voor een terugkerende drang om hem ook daadwerkelijk te gebruiken. Ik merkte dat mijn telefoongebruik langzaam overging van gewoonte naar verslaving.


Ondertussen ben ik zover dat ik weer een ouderwetse wekker heb aangeschaft en de telefoon geen toegang meer geef tot mijn slaapkamer. Mijn telefoon niet gebruiken terwijl deze zich wel in de slaapkamer bevindt, is een strijd die ik heb opgegeven. Inmiddels kies ik er ook voor om mijn telefoon bewust in mijn tas te laten zitten als ik aan het werk ben of wanneer ik met vrienden afspreek.


Kortom, mijn telefoon is nog altijd mijn vriend en bewustzijn van mijn gebruik zorgt ervoor dat ik keuzes kan maken wanneer ik hem wel en niet gebruik. Makkelijk is het niet. Bewustzijn vraagt ook hier om oefening. Wil jij hiermee aan de slag? Kijk of je, om te beginnen eens één dag lang bewust kan zijn van je telefoongebruik. Elke keer als je de neiging hebt om je telefoon te pakken stel je jezelf de volgende vragen: Wat wil je? Wat voel je? Welke gedachten heb je? Schrijf de antwoorden voor jezelf op en lees de volgende dag wat je op papier hebt gezet. Ik ben benieuwd welke inzichten dit je geeft!


Mandy

52 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon