Mindful Moments {5}: Mijn ‘doorsnee’ boterham met kaas


Mindfulness kan soms zwaar en groots aanvoelen. Denk aan de statische lotus houding en langdurige meditatiesessies.

Mindfulness is echter niks meer dan bewustzijn van het moment. Dit kan dus ook klein zijn of van korte duur. Om je bewust te zijn van wat er is in het moment kan je je zintuigen inzetten.

De afgelopen weken deelde ik een van mijn dagelijkse momentjes van bewustzijn, ter inspiratie voor jou. Momenten waarbij ik bewust stilsta bij wat ik ruik, voel, zie, hoor en proef. Deze week is het laatste zintuig: proeven.Ik hoor een licht knetterend geluid, loop snel terug naar de keuken en pak de pan van het fornuis. Gelukkig ben ik net op tijd en is één kant van het brood niet zwart geblakerd, maar net mooi goudbruin van kleur.. Een boterham kaas is het beste als de kaas gesmolten is en de boterhammen goed gebakken zijn. De tosti schuif ik op mijn bord en snij de twee op elkaar gedrukte sneetjes met een scherp mes schuin doormidden. Met mijn bord in de hand loop ik naar de bank en ga er eens goed voor zitten. Ik neem een hap en begin langzaam met kauwen. De textuur van het rijk belegde brood is krokant en dit zorgt voor een echte bite. De lichte olijf smaak van het in olie gebakken brood vult mijn mond. De kaas is smeuïg en brengt een volle en wat zoutige smaak met zich mee. Het knapperige broodwaar wordt langzaam zacht en de kaas geeft een wat vettig mondgevoel. Al kauwend neem ik alles wat ik proef bewust waar en slik dan rustig mijn hap door. Er blijft een heerlijke vleug van zoutigheid en vettigheid achter in mijn mond. Ik haal even bewust adem en neem dan mijn volgende hap.


Wat in eerste instantie een gewone doorsnee lunch lijkt, kan vanuit mindfulness met een vorm van nieuwsgierigheid worden beleeft. Kijk of je eens bewust kan stil staan bij het eten van jouw maaltijd of snack. Welke structuur heeft het? Knapperig of zacht? Proeft het vettig of fris? Zout of zoet? Verandert deze smaak naarmate je meer kauwt? Wat merk je op van moment tot moment.


Ik ben dus gek op de combinatie van gebakken brood en kaas. Waar loopt jou het water van in de mond?


Liefs, Mandy

41 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon