Mindful Moments {4}: Mijn dansje door de woonkamer

Mindfulness kan soms zwaar en groots aanvoelen. Denk aan de statische lotus houding en langdurige meditatiesessies.

Mindfulness is echter niks meer dan bewustzijn van het moment. Dit kan dus ook klein zijn of van korte duur. Om je bewust te zijn van wat er is in het moment kan je je zintuigen inzetten.

De aankomende weken deel ik graag een van mijn dagelijkse momentjes van bewustzijn, ter inspiratie voor jou. Momenten waarbij ik bewust stilsta bij wat ik ruik, voel, zie, hoor en proef. Deze week is het zintuig horen (en voelen) aan de beurt.De muziek doorbreekt de stilte in mijn woonkamer. Ik zet muziek meestal niet al te hard, gezien de dunne muren in dit oude huis, maar bij het horen van een goed nummer kan ik het niet weerstaan om het volume iets op te schroeven. Ik ga midden in de woonkamer staan en sluit mijn ogen. Ik luisteren naar de klanken van het lied: zacht, vrolijk en opliftend. Mijn focus is bij elk detail. Zonder dat ik me er direct bewust van ben deinst mijn lijf subtiel mee op de golven van de muziek. Ik breng mijn aandacht van mijn oren naar mijn lichaam, naar mijn adem en naar wat ik voel. Voorzichtig worden mijn bewegingen groter en komt mijn hele lichaam in beweging. Zonder na te denken over wat ik doe of hoe ik dans laat ik me mee varen op een natuurlijke behoefte van mijn lijf om te bewegen. Oordelende gedachten over mijn eigen moves erken ik maar kan ik makkelijk loslaten. Even sluit ik mij helemaal af voor mijn omgeving en begeef ik mij in mijn eigen bubbel. Even later stopt de zanger met zingen. De laatste klanken komen door de spiekers en ik neem hen heel bewust waar. De muziek dooft uit. Het is stil. Ook ik kom langzaam tot stilstand en breng mijn aandacht nog een keer bewust naar de sensaties in mijn lijf. De stilte maakt plaats voor het geluid van mijn hartslag en mij ademhaling. Ik haal een keer diep adem en zucht hard. Mijn hele lichaam ontspant zich en ik ervaar een gevoel van kracht en blijdschap. Ik laat me met een plof op de bank vallen. Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Genieten!


Wat kan muziek toch fijn zijn! Maar ook simpele geluiden in de natuur zoals het fluiten van de vogels of het geluid van de golvende zee kan wellicht al iets bij je losmaken. Heb jij een bepaald nummer of geluid waar jij volledig in op kan gaan? Kijk dan of je dit specifieke lied of geluid kan gebruiken om een moment mindful te luisteren. Laat de klanken bewust tot je komen en ervaar welke effecten dit op jou heeft.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!


Liefs, Mandy

17 keer bekeken0 reacties