Mijn redenen voor het beoefenen van yoga


Ik ben al lang geleden met yoga in aanraking gekomen. Periodes van regelmatige beoefening en het volledig loslaten van yoga wisselden elkaar af. Yoga heeft mij altijd geïnteresseerd, maar toch ontbrak er iets om het een onderdeel van mijn leven uit te laten maken.Tot ik deelnam aan een stilte retraite van een week vol meditaties en yoga. De docente die de yoga verzorgde straalde een bepaalde rust uit die mij nieuwsgierig maakte. Ik werd geïnspireerd door de manier waarover zij sprak over yoga en het effect dat het op haar had. Niet lang daarna heb ik besloten om in India een opleiding te volgen tot yoga docent. Ik had niet zozeer het doel om zelf les te gaan geven, maar om meer te weten te komen over yoga. Tijdens deze opleiding heb ik een maand lang mijzelf ondergedompeld in de houdingen, filosofie en levensstijl van yoga. Yoga ging voor mij meer ‘leven’ en er klikte iets in mij.


Sindsdien is yoga een onderdeel van mijn leven. Ik doceer zelf en met regelmaat volg ik lessen bij andere yogadocenten. Eenmaal in de les op de yogamat kan ik mij overgeven aan het moment. De yogamat dwingt mij als het ware om tijd voor mezelf te nemen. Ik gun mijzelf die les, dat moment waarbij ik instructies kan volgen van de docent en met aandacht luister naar mijn eigen lichaam.


Het beoefenen van yoga heeft mij dan ook bewuster gemaakt van mijn lijf. Ik heb mijn lichaam eigenlijk beter leren kennen. Ik ken mijn krachten en beperkingen en weet beter wat goed is voor mijn lichaam.


Naast het volgen van lessen beoefening ik yoga ook zelf thuis. In de ochtend begin ik mijn dag met een aantal Zonnegroeten en ik sluit mijn dag graag af met wat Yin yoga houdingen voor het slapen gaan. In de ochtend komen mijn lichaam en geest zowel letterlijk als figuurlijk in beweging en in de avond helpt yoga mij te ontspannen.


Ja, af en toe voel ik nog steeds een bepaalde vorm van weerstand om de mat op te gaan, maar ik weet nu wat het mij brengt en dit wint het zo goed als altijd van de weerstand.


Tijdens de retraites van The Mindful Farm wil ik graag anderen leren naar hun lichaam te luisteren. Hen meegeven dat yoga niet zozeer een sport is, maar een middel om met aandacht bij je lichaam te zijn en te voelen wat je op dat moment nodig hebt. De grootste vorm van zelfzorg die je jezelf kan geven.


Mandy

29 keer bekeken0 reacties