Hoe gaat het écht met je?

Eén van de meest gebruikte openingszinnen bij ontmoetingen is ‘hoe gaat het met je?’ En één van de meest gebruikte antwoorden is: ‘goed.’


Toch weten we allemaal dat dit antwoord niet altijd de werkelijkheid weerspiegelt. Wij hebben allemaal weleens een dag waarop we ons niet lekker voelen, moe of somber zijn. Ergens weten we dat het heel normaal is en toch lijkt dit in de maatschappij nog onvoldoende ruimte te krijgen.De diepere vraag hierachter is eigenlijk: mag jij moe of somber zijn van jezelf en jezelf niet goed voelen? Kun je dit gewaar zijn of wil je er stiekem vanaf? Misschien negeer je minder prettige emoties wel en ga je gewoon door met waar je mee bezig was in de hoop dat het op magische wijze verdwijnt…


Vermijding en afleiding zijn één van de meest gebruikte trucjes om minder prettige gevoelens niet onder ogen te hoeven komen. De maatschappij biedt ons gelukkig tal van mogelijkheden om onze aandacht te verleggen, bijvoorbeeld Netflix, social media en nieuwssites. Andere mogelijkheden om onze stemming te beïnvloeden zijn drank of drugs. De ene truc lijkt ‘heftiger’ dan de ander, maar hebben allemaal hetzelfde doel: niet onder ogen hoeven komen hoe het werkelijk met ons gaat.


Deze vraag is juist essentieel bij Mindfulness. Het is als het ware de ultieme vorm van zelfzorg omdat het vraagt om met openheid en zonder commentaar gewaar te zijn van het moment. Zie het als een zaklamp die schijnt in het donker. Durf jij door het duister te wandelen?


Mindfulness vraagt moed. Moed om alle ervaringen onder ogen te zien, ongeacht of deze prettig, onprettig of zelfs pijnlijk zijn. En dat is niet alles. Mindfulness nodigt je daarnaast ook uit met vriendelijke aandacht hiernaar te kijken, in plaats van er commentaar op te leveren. Dan blijft er maar één simpele vraag over:


Hoe gaat het écht met je?


Deze ene vraag kan bij Mindfulness wél op duizend verschillende manieren worden beantwoord:


Goed, slecht, matig, vermoeid, rusteloos, angstig, gehaast, somber, ontspannen, vredig, vreugdevol, blij, vlak, moedeloos, wanhopig, boos…


Eigenlijk maakt het antwoord niet uit. Het doet er in die zin ook niet zoveel toe. De grootste uitnodiging (en uitdaging) is: mag het er zijn?


Ik wil je graag uitnodigen de laptop of mobiel even naast je neer te leggen, comfortabel te gaan zitten en de ogen te sluiten. Neem enkele ademhalingen en stel jezelf de vraag:


Hoe gaat het nou écht met je…?

Voel je vrij om hieronder je antwoord of ervaring te delen van deze korte meditatie. Alles mag er zijn!


Martin

35 keer bekeken0 reacties