Het leven door de ogen van een kind

Sinds twee jaar ben ik oom van een nichtje en tijdens de laatste online meditatie deelde ik mijn ervaring hierbij. Ik kijk met verwondering naar de nieuwsgierigheid en openheid waarmee mijn nichtje het leven ervaart. Alles is interessant, fascinerend en bijzonder. Alle aandacht lijkt volledig op het moment gericht en dit biedt mij elke keer weer inspiratie voor een aandachtig en bewust leven.In het proces naar het volwassen leven doen we tal van ervaringen op, worden we opgevoed met bepaalde normen en waarden en wordt onze belevingswereld groter. Dingen worden vanzelfsprekend en de fascinatie voor het alledaagse leven neemt af. Zo wordt de dagelijkse fietstocht naar school of werk op den duur niet meer met verwonderlijke aandacht beleefd, maar fiets je als het ware op de automatische piloot naar school of kantoor, denkend over het aankomende tentamen of teamoverleg. En hoe vaak kijk je als volwassene minuten met fascinatie naar een blaadje en kijk je bijvoorbeeld naar de structuur en de kleuren ervan? Een kind mag dit doen, maar bij een volwassene bestempelen we dit toch een beetje als vreemd gedrag. Zonde eigenlijk…


Gedurende het leven gaat onze aandacht eigenlijk steeds meer van het werkelijk waarnemen van onze omgeving, naar de gedachten en verhalen in ons hoofd. In ons hoofd dwalen gedachten over de toekomst, interessante projecten of plannen met vrienden. We denken na over onze carrière, de zoektocht naar onze passie of materiële vooruitgang. De bomen, de geluiden en weersverschijnselen van alle dag zijn daarbij steeds minder interessant en nemen we zonder bewuste aandacht tot ons. Het zorgt ervoor dat we het leven zonder openheid en nieuwsgierigheid ervaren en vooral vanuit ons denken bezig zijn met onze toekomst. Het lijkt eigenlijk op een soort slaapstand. We zijn fysiek wakker, maar zitten verstrikt in een mentale droom.


Ik zou je als lezer graag willen uitnodigen het leven weer meer tot je nemen als een kind. Neem bijvoorbeeld eens tijd om een boom in de buurt zonder vooroordelen waar te nemen: bekijk de structuur, de vertakkingen en de bladeren. Neem het tot je met een open blik, alsof je de boom voor het eerst ziet. Je hoeft het niet eens een ‘boom’ te noemen. Deze vorm van aandacht kan eigenlijk bij elke ervaring worden toegepast: bij elke willekeurig object of tijdens een bepaalde handeling zoals een vaste fietsroute of het doen van de afwas. Doe de handeling vanuit een frisse blik en neem waar welk effect dit heeft op jouw ervaring.


Het leven is altijd in dit moment. Elke ervaring dient zich in het moment zelf aan. De toekomst dient zich nooit aan als de toekomst. Zelfs het denken over de toekomst vindt in het huidige moment plaats. Mijn uitnodiging is daarom het huidige moment als centraal ankerpunt van je leven te maken. Ontvang elk moment met een frisse, open en nieuwsgierige houding. Beleef elk moment alsof het je eerste moment is. Haal het kind weer in je naar boven en zie wat dit voor het effect heeft op je leven. Ik hoor graag jouw ervaring!


Martin

24 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon