Het gevaar van labelen

Volgens de klok aan de muur is het 8.00 uur. Hoog tijd om op de fiets te springen, anders kom je echt te laat op werk. Je kijkt door het raam naar buiten. Grijze wolken bekleden de lucht en de regen klettert tegen glas. Het giet pijpenstelen. Nee!, schreeuwt de stem in je hoofd. Je bent sowieso doorweekt voordat je aankomt. Slechter had de dag niet kunnen beginnen. Je hebt zo geen zin om naar werk te gaan, maar je moet. Zuchtend en steunend trek je jas aan en pak je je tas en je fiets sleutels. “Dit wordt echt een top dag,….”We doen het allemaal. Het gebeurd vaak zonder dat we er erg in hebben. Iets is mooi of lelijk, juist of onjuist, waar of niet waar. We plakken er letterlijk een label op.


Een zonnige dag brengt veel van ons een lach op het gezicht en geeft een positief gevoel, terwijl in het geval van regen dit vaak gedachten met een negatieve lading met zich meebrengt zoals ‘wat een rot dag’ of ‘dit verpest mijn plannen’. Het directe gevolg hiervan is een minder prettig gevoel wat van invloed kan zijn op de rest van je dag. Maar zeg eens eerlijk, regen is toch eigenlijk gewoon regen? Het labelen zorgt ervoor dat je een extra lading geeft aan de ervaring van het moment. Het is dus interessant om jezelf af te vragen: Is het hebben van een rot dag in dit geval per definitie het gevolg van de regen, of zijn het de gedachten over deze ervaring?

Daarnaast zorgt het labelen er indirect voor dat je jouw gemoedstoestand laat bepalen door hetgeen dat buiten jouw invloedsfeer plaatsvindt. Hierdoor swingen jouw emoties continue heen en weer door het spel van het leven. Is het niet doodzonde dat jij jouw gemoedstoestand laat bepalen door een interpretatie van iets buiten jezelf?


Labelen gaat automatisch en is niet ‘slecht’. Bewustwording van ons eigen labelen kan er echter voor zorgen dat we het opmerken en dat we er als het ware afstand van kunnen nemen. Hierdoor hechten we op ten duur minder waarde aan deze labels en door het nemen van afstand hechten we minder waarden aan het label en nemen we het leven meer zoals het is. Merk op, de eerstvolgende keer dat het regent, welke gedachten er opkomen in je geest en welk effect dit heeft op je gevoel. Kijk vervolgens of je hier met vriendelijke aandacht en zonder oordeel gewaar van kan zijn. Je zal merken dat dit nog best lastig is. Dus ook hier voor geldt: oefening baart kunst!


Mandy

44 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon