Help! Ik doe aan zelfsabotage

Toe maar. Je hebt hard gewerkt. Je hebt het verdient. Je kijkt gewoon één aflevering en dan zet je hem gewoon uit. Dit keer gaat dat je lukken. “Maak kennis met de stem. De stem in mijn hoofd. De stem die zegt dat het oké is om op de bank tv te kijken. Ik heb het namelijk verdient. Ja, ik heb gewerkt en ja, ik ben moe en ja, ik zou niets liever willen dan op die bank ploffen en de tv aanzetten. Lekker doelloos zappen, een film kijken of een aflevering van een goede serie. Of 2 afleveringen.. of 3… Voor ik het weet ben ik 4 afleveringen en 4 uur verder, tikken de wijzers van de klok de 12 uur aan en moet ik mijzelf van de bank trekken en richting bed slepen. Want ja ik ben moe, veel te moe om me zelfs maar naar mijn slaapkamer te verplaatsen. Eenmaal in mijn bed geniet ik dan van het feit dat ik lekker warm onder de tekens lig en echt niks meer hoef te doen. Niet veel later val ik in slaap. De volgende dag gaat de wekker weer om 6.30 uur. Nee, schreeuwt mijn hele lijf. Ik ben namelijk nog steeds moe.


Tv kijken vind ik echt heerlijk. Het kan voor mij voelen als het indrukken van de pauze knop en het overgeven aan een ‘andere’ wereld. Toch weet ik van mijzelf dat ik moeite heb met die tv uitzetten. Het lukt vaak wel, maar vaak ook niet. Zeker op momenten dat ik moe ben. Hierdoor ga ik te laat naar mijn bed, krijg ik te weinig slaap en blijf ik vermoeid. ‘S avonds als ik thuis kom van werk, lonkt die bank weer en begint hetzelfde riedeltje weer opnieuw. Hierdoor hou ik de vermoeidheid eigenlijk in stand. Hoe kan ik deze visuele cirkel doorbreken? Door niet op die bank te gaan zitten, dat is duidelijk. Maar wat maakt het dat ik dat toch doe?


De Stem. De gedachten in mijn hoofd die aangeven dat het wel goed is om op die bank te zitten. Die gedachten zijn er, ondanks dat ik weet dat het voor mij juist niet goed is. Ja, een deel van mij wil graag op die bank zitten, maar het overgrote deel wil uitgerust zijn. Ik weet donders goed dat op die bank zitten en tv kijken voor mij op dat moment niet de juiste keuze is. Ondanks dit besef deed deze situatie zich nog niet zo lang geleden steeds opnieuw voor. De ochtend die volgt zit vol verwijt. Verwijt naar mijzelf. Ik ben boos op mijzelf, dat ik weer voor de tv ben beland, weer laat in mijn bed lag. Ik heb niet goed voor mijzelf gezorgd.


Ik weet dat dit niet goed voor me is, maar toch doe ik het. Je kent het vast. Zelfsabotage noem ik dat. Maar wat maakt nou dat die stem mij telkens weer naar de bank trekt? Met andere woorden: wat is de intentie van deze stem? Omdat dit bij mij speelde heb ik hier bewust bij stilgestaan. Eerst had ik vooral negatieve oordelen: de stem wil mij moe hebben en wil mij straffen. Later dacht ik, zou de stem misschien ook een positieve intentie kunnen hebben? Wat levert het mij op? Ik kwam op de volgende dingen: ik hoef mijn vermoeidheid niet te voelen, ik ben even uit mijn hoofd. Eventuele gevoelens van eenzaamheid en verdriet hoef ik ook niet te ervaren. Zoals ik eerder heb gezegd, voelt het als een pauze-knop en hoef ik even niet met mijn eigen problemen bezig te zijn. En ja, dat klinkt allemaal best aantrekkelijk. Misschien heeft die stem het wel helemaal niet zo slecht met mij voor: wie had dat gedacht!


Deze bewustwording heeft ervoor gezorgd dat ik milder kan kijken naar deze stem en het gedrag daarbij. Dit geeft mij de ruimte om vanuit een prettigere gemoedstoestand te reflecteren op mijn gedrag. Dit geeft mij zelfs ruimte om te experimenteren met ander gedrag. Sinds een tijdje neem ik na werk een kort moment voor mijzelf om te ervaren hoe ik mij voel, om van daaruit te bekijken wat ik nodig heb. Dit kan zijn een mindfulness meditatie, yoga oefeningen, een wandeling in buiten, een dansje in de woonkamer of alsnog gewoon die tv! Dit is dan wel een bewust keuze geweest.


Kortom, de stem in ons hoofd is niet de vijand. De intentie is goed, maar het gedrag is niet altijd hetgeen wat wij echt nodig hebben. Bewustwording is dan de sleutel voor echte zelfzorg!"


Mandy

22 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon