Een ´gelukkig´ nieuwjaar!

Het is misschien wel de meest gebruikte zin deze dagen: ‘een gelukkig nieuwjaar!’ We zeggen het met zoveel gemak, en wat zeggen wij nou eigenlijk?


Geluk, met name in het westen is het streven ernaar een belangrijk thema. Elk jaar verschijnen talloze hulpboeken voor een gelukkiger bestaan in de winkels en zelfs bij bedrijven zie je steeds vaker Happy Coaches die zich bezig houden met de geluksbeleving op de werkvloer. Elk jaar blijft het streven naar geluk dus een terugkerend thema en het lijkt op een eindeloze zoektocht. Blijkbaar zijn wij niet in staat om het einddoel van een gelukkig leven te vinden of vast te houden. Wat is geluk nou eigenlijk? Ik voel mij alleen op bepaalde momenten ‘gelukkig’, als ik al weet wat dat precies is. Ik voel mij vaak genoeg somber, vlak of rusteloos. Ik denk dat dit voor de meeste mensen geldt. Wanneer ik dan ook de wens te horen krijg: ‘een gelukkig nieuwjaar’ bekruipt mij ergens een ongemakkelijk gevoel…


Ook voor wetenschappers is het helemaal niet duidelijk wat geluk precies is. Het gaat om een innerlijke ervaring en dit is moeilijk te meten bij mensen. Binnen de psychologie zijn ook verschillende benaderingen. Eigenlijk weet niemand van elkaar of zij hetzelfde voelen bij het woord geluk. Wel heeft iedereen er een bepaald beeld bij en dit lijkt ongeveer iets weg te hebben van een intense ervaring van vreugde, blijdschap en enthousiasme. Kan jij je voorstellen deze ervaring 24/7 te hebben? En klinkt dat realistisch…?

Mij niet. Toch lijkt het erop dat wij deze constante staat van geluk willen bereiken en behouden. We wensen het ook elkaar ieder jaar weer toe. Die zoektocht naar deze ervaring van vreugde, blijdschap en enthousiasme lijkt echter een probleem op zich, dan het feit dat we ons niet zo voelen. Het Boeddhisme denkt daar precies zo over. Het Boeddhisme heeft als één van de weinige stromingen een hele eigen visie op geluk. Zij benadrukken dat het hechten aan een bepaalde emotie of ervaring, zoals geluk, een vorm van lijden is. Net als alles in het leven, veranderen ook onze emoties van moment tot moment. Het is dan ook frustrerend om je vast te klampen aan één van die emoties, terwijl het vlug daarna weer verdwijnt. Dat leidt tot teleurstelling of somberheid. Het Boeddhisme en mindfulness vraagt dan ook om de erkenning van die veranderlijkheid van emoties en ervaringen en je hieraan vervolgens niet te hechten. Vanuit die aandachtige houding leidt je een veel kalmer en bevredigender leven.

Makkelijk is het niet. Ondanks mijn jarenlange beoefening van meditatie en yoga, blijft dit een uitdaging. Soms voelt het voor mij namelijk onnatuurlijk om mij niet te hechten aan een fijne ervaring. Een moment waarop ik mij echt vredig voel is tijdens een huttentocht in de bergen. Ik geniet intens van de natuur, vrijheid en de eenvoudige levensstijl. Toch bekruipt mij iedere keer weer een weemoedig gevoel aan het einde van die tocht. Hoe begrijpelijk ook, het zorgt er wel voor dat ik de laatste dagen van deze huttentocht minder prettig ervaar, terwijl er aan die tocht zelf niets verandert. Mijn hechting aan een bepaalde emotie zorgt er dus voor dat ik mijn aandacht voor het huidige moment verlies en minder geniet van mijn wandeling.

Ik doe niet echt aan voornemens voor het nieuwe jaar, maar ik vind dit wel een interessant onderwerp en ik zal hier dan ook aandacht aan geven tijdens de retraites. Meditatie en yoga zijn fijne manieren om de eigen binnenwereld te verkennen en te bekijken hoe ik zelf om ga met de verandering van emoties en ervaringen.


Om het stuk passend te eindigen wens ik iedereen dan ook een bewust en gezond 2020 toe, inclusief het gehele pallet aan emoties en ervaringen!


Martin

33 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon