Deze tijd biedt ook kansen

Bijgewerkt: 22 mrt 2020

Het lijkt alweer zo ver weg. De tijd dat de schappen van de supermarkten gewoon vol waren, de tijd dat er 's ochtends files stonden op de snelwegen en de tijd dat agenda's uitpuilden van afspraken en taken. De wereld zoals wij hem kende is op dit moment niet meer. In één week is de maatschappij tot stilstand gekomen. Alle zekerheden zijn verdwenen en het gevoel van controle neemt af. Mensen maken zich begrijpelijk zorgen.


Deze periode laat één ding helder zien: als mens hebben wij nergens controle over. Wij leven in een wereld van vergankelijkheid. Alles komt en gaat: ervaringen, spullen en dierbaren. Niks blijft hetzelfde. De mensheid is onderdeel van het leven en vormt geen uitzondering op de spelregels ervan. Nu dit opeens zo duidelijk wordt, zorgt dit voor onrust, onzekerheid en angst.


Toch biedt een periode als deze ook kansen. Zo ontstaat er ruimte voor het ontwikkelen van een andere houdingskwaliteit, waarin wij vanuit aandacht en mildheid het leven ervaren.


Bij mindfulness zijn erkenning en acceptatie belangrijke pijlers. Zolang je iets niet accepteert zoals het is, ontstaat er lijden. Hoe erg de situatie nu ook is, het is er. En voorlopig zal het ook zo blijven. Een houdingskwaliteit van erkenning en acceptatie kan helpen om op een prettigere manier met de onzekerheden om te gaan:


  • Word je bewust van de stem in je hoofd. De moderne mens is volledig in de ban van het denken en daarmee ook verweven met hun gedachten. Deze stem levert commentaar op al je ervaringen en op elke situatie. Voorbeelden hiervan zijn: 'Komt het ooit nog goed?' 'Er moet iets gebeuren!' 'Wat een ellende allemaal' 'Wat leven we in een rot wereld. Het komt allemaal door de mensheid zelf.' 'Wat stelt iedereen zich aan zeg. Ik erger mij dood aan al die hamsteraars.' De inhoud is verschillend, wat ze alleen gemeen hebben is dat het stuk voor stuk gedachten zijn. Gedachten zijn geen feiten. Toch leven de meeste mensen vanuit hun gedachten en hechten zij hier heel veel waarden aan. Gebruik deze periode om bij jouzelf stil te staan en af te vragen:


'Welke gedachten dwalen er op dit moment door mijn hoofd en moet ik ze allemaal geloven?'

  • Sta stil bij de manier hoe je omgaat met deze lastige periode. Levert de stem in jouw hoofd doorlopend (hetzelfde) commentaar? En worstel je daardoor met emoties als angst, woede of neerslachtigheid? Biedt in deze tijd van toegenomen eenvoud ruimte om dit bij jezelf op te merken. Doe dit zonder er meteen iets aan te willen veranderen of het te analyseren. Observeer slechts wat er bij jou gebeurt en wees je ervan bewust: jij bent niet je gedachten. Jij bent degene die dit kan aanschouwen. En dat betekent ook dat je gedachten kan laten komen en gaan. Want, wat de gedachte ook is, het zal niets veranderen aan de realiteit.


  • Mindfulness betekent: aandacht voor het moment en mildheid. Vanuit deze houding kan je gerust bekijken wat jij nu nodig hebt of wat jij voor anderen kan betekenen. In dit moment. Dit noem ik toegewijde actie. Handel niet impulsief of vanuit een automatische piloot, maar handel vanuit een aandachtsvolle houding, met erkenning voor wat er nu is. Dan staat het je uiteraard vrij te doen wat je moet doen.

Door alle gestelde maatregelen is het leven eenvoudiger. Dit biedt een mooie kans voor toenemend bewustzijn. Wellicht zul je opmerken dat het geruis in je hoofd afneemt. Dit kan op zijn beurt weer ruimte bieden voor nieuwe inzichten, creativiteit of reflectie over je leven. Misschien kom je wel toe aan klussen die je altijd uitstelde of bel je een dierbare op. In tijden als deze lijken de 'zogenaamde' verschillen tussen mensen kleiner dan ooit. De rollen in de maatschappij (werk, status, geld, etc.) zijn even niet meer relevant. We zijn gewoon mens. Wij ademen nu. Wij leven nu. Dat is alles wat er is, ook met het virus. Wij zijn als mensheid niet speciaal en vormen geen uitzondering op de spelregels van het leven. Het leven gaat gewoon door en het is aan ons om met elkaar, vanuit aandacht en mildheid, deze periode door te maken.


Ik wens iedereen liefde, wijsheid en vrede toe.


Martin

84 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon