De kracht van ademen

Ademen. Het klinkt zo simpel. Het gaat tenslotte geheel vanzelf en vaak onbewust. Echter is het een kunst om op een gezonde manier adem te halen. Uit vele onderzoeken blijkt namelijk dat de meeste mensen te snel en te hoog ademhalen, terwijl een gezonde ademhaling van belang is voor het optimaal functioneren van onze organen en alle processen in ons lijf.Er bestaan verschillende ademhalingsoefeningen. Velen komen uit de hoek van yoga en mindfulness. Deze oefeningen zijn vaak gericht op in één keer veel meer adem tot je te nemen (vaak een diepe ademhaling genoemd) of door je in- en/of uitademing langer te maken of vast te houden. Deze oefeningen doe je bewust tijdens een uurtje yoga op de dag of bijvoorbeeld tijdens het sporten.


Maar… hoe adem je de andere 23 uur van de dag?

Een goede eerste stap is om vaker bewust stil te staan bij jouw ademhaling gedurende de dag. Alleen het opmerken al is effectief omdat je nu tenminste bewust bent van de ademhaling. Misschien merk je wel op dat je heel vlug ademt of hoog in de borst.


Een gezonde ademhaling houdt in dat je diep, licht en op een rustig tempo ademt door je neus. Dit wordt ook wel een buikademhaling genoemd, waarbij jouw buik zich een beetje bolt bij de inademing en intrekt bij de uitademing. Vaak denken we bij diep ademhalen aan grote volle teugen adem. Echter is dit niet hoe je lichaam ‘normaal’ ademt. Een diepe ademhaling betekent laag naar het onderste gedeelte van je buik ademen in de richting van je navel.


Er zijn echter vele factoren die onze normale dagelijkse ademhaling beïnvloeden. Stress, voeding, gebrek aan lichaamsbeweging of juist te veel sporten. Dit kan er onder meer voor zorgen dat we hoog in de borst of snel ademhalen.


Het gevolg is dat we te weinig zuurstof opnemen wat kan resulteren in diverse symptomen en lichamelijke klachten.


Een toegankelijke manier om je bewust te worden van je ademhaling en te leren op een gezonde manier te ademen is de Buteyko methode. Klik hier voor een video te bekijken om hiermee te oefenen.


Mandy

24 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon