De eeuwige strijd tussen de Ik en het Ego

Iedereen heeft een eigenschap waar je niet blij mee bent. Voor mij is dat bijvoorbeeld het gebrek aan assertiviteit. Dit vind ik zelf tenminste. Ik wens dat ik wat beter voor mijzelf kan opkomen in bepaalde situaties. In plaats daarvan zoek ik heel erg naar de harmonie in contact met anderen om discussie of weerstand te voorkomen. De wens om assertiever te zijn heb ik al heel lang en ik raak soms dan ook flink gefrustreerd als ik mijzelf weer te bemiddelend of bescheiden heb opgesteld. Er dwalen dan gedachten rond als ‘Doe je het weer! Je leert het ook nooit… Waarom lukt het je nou niet om eens ander gedrag te vertonen?’ Ik ervaar vervolgens woede en moedeloosheid.

Als je er goed bij stilstaat is het eigenlijk best heftig wat ik doe. Of ik het nou wil of niet, alle eigenschappen maken een onderdeel uit van wie ik ben als persoon. Deze eigenschappen weg te willen hebben of te veroordelen, betekent dus eigenlijk dat ik mijzelf niet accepteer en daarmee mijzelf afwijs.

Vervolgens baal ik ook dat ik mij gefrustreerd en moedeloos voel. Ik vind dit geen prettige ervaring en ik verwijt mijzelf dat ik dit steeds weer laat gebeuren. Zo kom ik elke keer weer terecht in een vicieuze cirkel van afwijzing van mijzelf en de situatie. Een grotere ‘nee’ tegen het leven kan ik mij eigenlijk niet voorstellen en ik kwam tot de realisatie dat ik mijzelf eigenlijk geen groter geweld kan aandoen dan op deze manier te handelen.

Auteur Eckhart Tolle schrijft in zijn boek De Kracht Van Het Nu dat hij tijdens zijn depressie de volgende gedachte had: ‘ik kan niet met mijzelf leven.’ Naast het feit dat dit een zeer afwijzende gedachte is, rijst ook de vraag: wie is de Ik en wie is de Mijzelf? En betekent dit dat ik uit twee personen besta? Hier kan je nog heel lang op doorfilosoferen. Ik vind het vooral belangrijk om te delen dat we onszelf best een extra portie compassie en mildheid mogen geven. Kunnen we daar eigenlijk überhaupt genoeg van hebben?

Tijdens de volgende retraite op The Mindful Farm gaan wij het specifiek hebben over compassie. Mindfulness en meditatie kunnen helpen om meer compassie te ontwikkelen voor onszelf en de mensen om ons heen. Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen van anderen over hun relatie met zichzelf en kijk uit naar een inspirerende dag!


Martin


22 keer bekeken0 reacties

Aanmelden

© 2021 by TheMindfulFarm.

Details

info@martinmilius.nl

06 485 01 676 Martin

06 249 75 090 Mandy

www.themindfulfarm.nl

Social Media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon