5 redenen om in retraite te gaan

Steeds meer mensen beoefenen Yoga en Mindfulness en dat is een mooie ontwikkeling. Naast de vraag naar yoga en mindfulness, groeit ook het aanbod nog altijd. Steden beschikken over meerdere yogastudio’s en er zijn talloze apps met begeleide meditaties op de markt. Dit biedt iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met de heilzame werking van bewuste aandacht.


Voor iedereen die geïnteresseerd is in yoga en mindfulness kan het deelnemen aan een retraite zinvol zijn. Ik benoem 5 redenen om in retraite te gaan.


Tijdens een retraite stap je uit je dagelijkse routine

Voor de meeste mensen zien de dagen er vrij druk uit. Afspraken worden afgewisseld met huishoudelijke taken en andere verplichtingen. Het sociale leven wordt onderhouden en we werken hard. Er moet tenslotte brood op de plank komen. Tussentijds spenderen wij tijd aan onze telefoon of kijken we een serie op Netflix. Het leven is een ware prikkelbom. Af en toe een yoga- of meditatieles is heel goed, maar een langere periode (één of meerdere dagen) zorgt ervoor dat je de alledaagse waan van de dag even achter je kan laten en je als het ware kan onderdompelen in de beoefening van yoga en mindfulness.


Een retraite werkt verdiepend en kan je zien als de overtreffende trap van ‘me-time’

Door een retraite te volgen heb je écht de tijd om aandacht voor jezelf te hebben. Je hoeft nergens rekening mee te houden, behalve met het volgen van het programma. Tijdens een retraite kan je met je volledige aandacht zijn bij jouw ervaring op dat moment, ongeacht of deze prettig of onprettig is. Zie het als de ultieme vorm van zelfzorg: wat er ook is, je kan er niet omheen en vormt daarmee een krachtige oefening in mildheid en aandacht.


Een retraite biedt ruimte voor inzicht, inspiratie en reflectie

Tijdens een yoga- en meditatie retraite word je niet afgeleid door alledaagse prikkels waardoor er ruimte ontstaat voor inzicht, nieuwe inspiratie en reflectie. In het begin zal je merken dat je gedachten alle kanten opgaan, maar voor de meeste deelnemers neemt de turbulentie van de geest gedurende de retraite een beetje af. Sommigen worden geconfronteerd met emoties of pijnlijke herinneringen en anderen filosoferen over een nieuwe stap in het leven. Voor iedereen is het een andere ervaring. Een retraite biedt hier ruimte voor.


Tijdens een retraite ontmoet je gelijkgestemden

Ervaring leert dat deelnemers aan een retraite de groepssetting als waardevol ervaren. Iedere deelnemer neemt een eigen verhaal mee, maar allen worden uitgedaagd door hun gedachten en emoties. Er ontstaan vaak bijzondere momenten, mooie gesprekken en in enkele gevallen zelfs vriendschappen. Het delen van verdriet en vreugde werkt verbindend en gaat dieper dan een vlug gesprek op het schoolplein of aan de kassie in de supermarkt. Daarnaast werkt het gezamenlijk mediteren en beoefenen van yoga versterkend door de aanwezigheid van een gedeelde energie van groeiend bewustzijn en vriendelijke aandacht. Ongeacht ieders geschiedenis, is het verlangen naar een groeiend bewustzijn en aandachtig leven een verbindende factor.


Een retraite is een veilige omgeving om te oefenen met yoga en meditatie

Een retraite biedt een veilige setting om te oefenen met mindfulness en yoga. Of je nu beginner bent, of al jaren ervaring hebt, een retraite is geschikt voor iedereen die serieus aan de slag wil met bewustzijn en mindfulness.


Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij bieden zowel dag- en weekendretraites aan en staan je graag te woord!


Martin

36 keer bekeken0 reacties